
Dietetyk – pierwsza pomoc w otyłości
XXI wiek to okres pełen sprzeczności. Jednocześnie bowiem coraz więcej ludzi sięga po szybkie, niezdrowe jedzenie, a potem zasiada na kanapie przed telewizorem lub komputerem, ale także nieustannie rośnie populacja miłośników aktywności fizycznej, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez dawki ruchu i wystrzegają się śmieciowych posiłków (z prawie stuprocentowym skutkiem). Z jednej strony przygnębiają więc niepokojące statystki, z drugiej zaś optymistycznie nastraja moda na uprawianie sportu. Nieprawidłowe BMI – wyznacznik między innymi nadwagi oraz otyłości – wciąż stanowi jednak powód do obaw. Nie ulega bowiem wątpliwości, że niefizjologicznie wysoka masa ciała nie przynosi praktycznie żadnych zdrowotnych benefitów, a jedynie obfituje w skutki groźne dla funkcjonowania całego organizmu.
Najpopularniejszym typem otyłości od lat jest otyłość brzuszna i trzeba zaznaczyć, że – choć wydaje się być niewinna i powstało nawet wiele żartów na jej temat – to poważny wróg, z którym definitywnie należy walczyć. Zgromadzona w okolicy brzucha tkanka tłuszczowa trzewna to nie tylko magazyn energetyczny, ale również struktura czynna wydzielniczo – zdolna do produkcji i uwalniania do krwi różnego rodzaju czynników, a w tym substancji uniemożliwiających hamowanie łaknienia oraz mediatorów stanu zapalnego. Liczne badania udowadniają, że otyłość stanowi czynnik ryzyka wystąpienia zaburzeń takich jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, a u kobiet także zespołu jajników policystycznych (PCOS) znacznie utrudniającego starania o poczęcie dziecka.
Na rynku rośnie więc zapotrzebowanie na dietetyków – osoby gruntownie wykwalifikowane, przed którymi sfera żywienia nie posiada żadnych tajemnic. Jak natomiast zdobyć tytuł dietetyka i rozpocząć pracę, będącą jednocześnie pomocą osobom cierpiącym z powodu problemów z masą ciała? Zawód ten zdobyć można dzięki studiom. Wydaje się, że na atrakcyjną posadę największe szanse mają absolwenci uczelni medycznych. Dietetyków kształcą jednak również innego rodzaju szkoły policealne, w ostateczności zaś liczą się przecież umiejętności – to one, wraz z doświadczeniem i podejściem do drugiego człowieka, pozwolą rozwijać się w wybranej profesji.
Jakie umiejętności powinien prezentować dietetyk? Przede wszystkim, oczywiście musi on wprawnie układać jadłospis – podstawę w walce o zdrowie. Zmagania z nadwagą i otyłością wymagają bowiem redukcji przyjmowanych dobowo kalorii, ale towarzyszyć im powinien również wysiłek fizyczny – dlatego też do zadań dietetyka należy przekonanie podopiecznego o konieczności podjęcia ruchu, a najlepiej skorzystania z usług profesjonalnego trenera, który pomoże stopniowo i bez niepożądanych kontuzji rozpocząć przygodę ze sportem.
Warto zaznaczyć, że dietetyk nie pracuje wyłącznie z tymi, którzy pragną stracić na wadze. Zdarzają się bowiem pacjenci, których cel jest dokładnie odwrotny. Zmagają się oni z niedożywieniem i potrzebują profesjonalnej pomocy, aby wracając do prawidłowej masy ciała przywrócić swojemu organizmowi zdrowie. Dlatego też, wszechstronność dietetyka jest niezwykle istotna.